Помоћ локалне самоуправе паровима у процесу вантелесне оплодње: Да нас буде више

Локална самоуправа расписала је Јавни позив за  за доделу накнаде трошкова за вантелесну оплодњу за парове који нису обухваћени буџетом Републике Србије. За ову меру опредељено је два милиона динара, а максимални износ који се добија је просечна нето зарада у Србији у моменту исплате, истакао је председник Скупштине Града Младен Богдан.

-Парови који су у процесу вантелесне оплодње могу да конкуришу за средства. Новац им пуно значи како би платили додатне прегледе или купили поједине витамине, суплементе, ињекције, а које не покрива Републички Фонд за здравство. Суграђани који не могу природним путем да постану родитељи обраћали су нам се за помоћ и од 2021. године средства за ову меру планирају се у градској каси – рекао је Богдан.

Осим финансијска, ово је и морална подршка за све који пролазе кроз тежак период вантелесне оплодње. Помоћ је намењена суграђанима који, најмање пола године, имају пребивалиште на територији Града.

 

-Правилник није мењан, тако да је једноставно прикупити документацију. Процедура је максимално упрошћена тако да је потребно донети извештај установе да су парови укључени у поступак вантелесне оплодње, као и предлог лекара специјалисте да је она једини начин да добију дете. Не мора се достављати комплетан медицински историјат. Остало су изводи из матичне књиге рођених и веначних, личне карте, а они који нису венчани достављају изјаву оверену код јавног бележника, уз потврду два сведока, да живе на истој адреси. Неопходна је и потврда да су започели процес у здравственој установи регистрованој за обављање ове делатности – напомиње наш саговорник и додаје да је јавни позив на сајту Града где се може видети шта им је све неопходно.

Portrait showing parents’ hands and babies’ feet.

Право на средства може да се оствари једном у току календарске године. У протеклих три године помоћ је добило 70 парова, а јавни позив отворен је до утрошка средстава.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!