Пољопривредници могу да лицитирају за 1.640 хектара државне земље

Град Кикинда расписао је оглас за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини. Произвођачима је на располагању око 1.640 хектара. Највише, око 1.200 хектара налази се у катастарским општинама Мокрин, Сајан и Иђош, тако да је и земља која ће наћи на лицитацији лошијег квалитета односно слатине, трстици и мочваре односно оранице четрте, пете, шесте класе сазнајемо од члана Градског већа Љубана Средића.

-Земља се издаје на 15 година у свих десет катастарских општина. Почетна цена за земљу прве класе је 75.000, а за осму класу 23.348 динара. Јавно надметање организује се електронски преко Управе за јавно земљиште, а услови су да физичко лице које конкурише мора да има пребивалште најмање три године у катастарској општини у којој лицитира за земљу и исто толико да има активно газдинство. Услов је и уплата депопозита и да има пола хектара земљишта. Правна лица која конкуришу морају да имају 10 хектара земљишта у свом власништву – појашњава Средић.

У Кикинди је на располагању  око 100 хектара земљишта, у Банатској Тополи 80, у Башаиду 60, у Банатском Великом Селу око 50.

-Ова земља је квалитетнија и она ће бити излицитирана. Почетна цена за њиве прве класе је 25.000 динара виша у односу на март ове године када је одржан други круг лицитације и када је почетна цена била 50.000 динара. За ливаде треба издвојити 19.600 динара, а за пашњаке трстике и мочваре 9.300 динара. Углавном они нису интересантни и највећи део ће остати неизлицитиран –

Поступак јавног надметања организује  се електронским путем, преко веб-апликације за спровођење јавног надметања – https://gp.upz.minpolj.gov.rs/InzemBid  која се налази на званичној веб-презентацији Управе за пољопривредно земљиште.

Рок за пријављивање и подношење документације је до 9. новембра у 15 сати. Отварање понуда за давање у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта заказано је за 17. новембар у 12 часова.

На територији Града у државном власништву је 12.000 хектара и у дугогодишњи закуп издато је 8.500 хектара у дугогодишњем закупу највише на 15 година.

Don`t copy text!