Почео попис пољопривредних газдинстава

У Србији је у недељу почео попис пољопривредних газдинстава. У десет катастарских општина на територији Града има 5.369  пољопривредних газдинстава и сви они биће у обавези да учествују у попису, истакла је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

-За попис су ангажована 24 пописивача који ће имати идентификационе картице тако да ће бити лако препознатљиви. У попис не улазе само породична пољопривредна газдинства, него и правна лица и предузетници који су могли да се самопопишу од 1. јуна. Закон о попису пољопривреде налаже да се пописују сва пољопривредна домаћинства, без обзира на то да ли су правна лица, предузетници или физичка лица – казала је наша саговорница.

Подаци који се прикупљају могу се сврстати у три групе. Неопходно је попунити податаке о газдинству, о броју стоке, о усевима, и то су питања која  се постављају свим испитаницима. Постојаће одређени сет питања који се поставља само онима који су укључени у узорак за та питања. Трећи сет су практично питања које пописивач уопште неће постављати, зато што постоје добри административни извори, па ће се одатле повлачити.

-Попис ће омогућити да се добијени подаци искористе за развој пољопривредне производње, за доношење мера аграрне политике које ће помоћи произвођачима да унапреде и развију свој посао. Пописивачи ће сваког дана бити на терену и уколико никога не затекну код куће остављају обавештење да ће се вратити у време када то власнику газдинства одговара – додаје Мирослава Нарнчић.

Пописивачи су крајем септембра прошли обуку и спремни су за овај посао. Крајњи рок за завршетак пописа је 15. децембар, а прелиминарни резултати биће у јануару 2024. године.

Don`t copy text!