Отворена изложба великих формата ведрих апстракција Данице Дане Петков из Темишвара

„Апстрактне вибрације“, 11 слика великог формата Данице Дане Петков, румунске и српске уметнице из Темишвара, од данас су изложене у Салону Музеја „Тера“.

На свечаности отварања говорио је Миодраг Мића Јакшић, писац, режисер, организатор уметничких колонија и оснивач уметничке групе „Арте“. Он је подсетио да је Дана Петков и педагог, професор ликовне уметности на Интернационалној школи и у српској гимназији у Темишвару.

– Дана Петков је успела да изгради особени израз, не само кроз апстракццију коју нам представља последњих година, већ кроз њен однос према уметности, а то је једна врста благости и љубави – истакао је Јакшић. – Стварајући своју чаробну палету боја, изнеговала је посебан стил. Она је и изванредан реалиста, али и сјајан иконописац, осликавала је и конзервирала у многим црквама. Мислим да заслужује да јој и Србија и земље у региону приређују овакве изложбе.

Даница Петков први пут излаже у Кикинди. Излагала је широм света, а у Србији, пре нашег града, њени радови били су постављени у Београду. Каже да јој је посебно задовољство да излаже у простору у којем су радови светски познатих уметника.

– Изложбу смо остварили захваљујући Каба Габору, бившем градоначелнику Жомбоља, који је данас гост, и његовим везама са Кикиндом – рекла је уметница. – За мене је ова изложба веома важна. Посвећујем је својој мами која је недавно преминула у стотој години. Она је била моја прва учитељица цртања и научила ме је да нацртам прву ружу и прву лутку. Волим розу и љубичасту боју, доста их користим јер мислим да представљају моју душу.

У име локалне самоуправе отварању је присуствовала ресорна чланица Градског већа, Валентина Мицковски.

– Слике су импресивне и сигурна сам да ће посетиоци уживати у изложби – рекла је Мицковска. – Поносимо се Центром „Тера“, веома су проактивни када је у питању сарадња са уметницима и установама из другх земаља. Лично бих волела да се овај простори и његови садржаји више приближе обичном човеку. Ми, Кикинђани, треба да, у већој мери постанемо део ове заједнице и да схватимо шта наш град пружа.

Вредан уметнички догађај уприличен је у сарадњи са Градом и Савезом Срба у Румунији. Председник Савеза и српски посланик у румунском парламенту, Богдан Крстић, такође је био међу званицама.

– Култура нас највише повезује. Имамо изузетно добру сарадњу и размену са матицом. Цео Банат је простор у којем сарађујемо и боље се упознајемо. Очекујемо учешће Кикинђана и на Данима српске култре у Темишвару у новембру – рекао је Крстић.

Изложба Данице Петков биће посетиоцима доступна до краја године. Наредне, 2024. у „Тери“ ће заживети друкчији концепт излагања, најавио је директор, Александар Липован.

– Следећа изложбена година биће богата, са мање изложби, али богатијим програмом. У току је јавни конкурс који траје до 9. новембра. Затим ћемо одабрати десет ауторских изложби, једно гостовање и две изложбе из наше колекције.  Новина ће бити у томе да ће већина изложби имати адекватан пратећи програм – промоције књига, панел дискусије, музички програм или друге садржаје намењене култивацији укуса публике. Излобе ће трајати 5-6 недеља током којих ћемо  организовати вођења и различите програме – истакао је Липован.

Сталну поставку Музеја и изложбе у Салону Кикинђани и гости могу да разгледају од уторка до суботе, од 10 до 16 сати. Цена улазнице за Музеј је 200, а за Музеј и Салон – 300 динара.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!