Одали почаст интернирцима: Сећање на насилно депортоване Кикинђане

Представници локалне самоуправе, градоначелник Никола Лукач, председник Скупштине града Младен Богдан и члан Градског већа Небојша Јованов, борачких удружења и Друштва српско-норвешког пријатељства положили су венце на споменик интернирцима у знак сећања на Кикинђане који су послати у концентрационе логоре. На Ђурђевдан пре 82 године немачки фашисти интернирали су 46-оро суграђана у концентрационе логоре у Норвешкој.

– Највише Кикинђана било је заробљено у логору Бејсфорд који се налази на десетак километара од града Нарвика. Старији и болесни стрељани су половином јула, а многи су пресељени у друге логоре где су мучени. Велике страхоте доживели су у заточеништву, о чему су сведочила седморица суграђана који су преживели голготу. Град је у њихову славу подигао споменик који подсећа на њихову храброст и страдања – подсетио је Тибор Фиреди, секретар кикиндског Друштва српско-норвешког пријатељства.

Ника Бањин, Славко Вукић, Чеда Ђомпарин, Стеван Михаилов, Стеван Сивчев, Јоца Станић и Жарко Стојков, вратили су се из Норвешке и истицали помоћ локалног живља и пријатељства. У знак сарадње два народа прва Декларација о пријатељству између Нарвика и Кикинде потписана 6. октобра 1966, а обновљена је 2017. године.

– Одали смо почаст нашим суграђанима који су насилно депортовани у логоре широм Норвешке. Трудимо се да одржавамо везе између братских градова узвратним посетама и потписивањем посебних протокола о сарадњи. Нарвик и Кикинда имају посебне, историјске, везе. Потенцијал за сарадњу је велики, а циљ је просперитет и заједнички интереси – казао је Младен Богдан.

Из некадашње Југославије у логоре је интернирао око 4.500 људи међу којима су били и становници Кикинде, Руског Села, Мокрина, Иђоша и Банатског Аранђелова. Око 1.500 њих је преживело и вратило се својим породицама.

А.Ђ.

 

 

 

 

Don`t copy text!