Од 1. новембра систем „Пронађи ме”

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић изјавио је данас да ће од 1. новембра, када проради систем „Пронађи ме“, намењен узбуњивању јавности о несталој деци, сви мобилни оператери послати једну СМС поруку са линком, који ће водити до сајта Министарства унутрашњих послова, где ће бити детаљна објава о самом нестанку детета.

„У овом моменту, мобилни оператери ће послати једну СМС поруку. Пошто је мало карактера да би се цео нестанак могао описати и да би се могла послати фотографија, ту ће бити један линк који ће водити до сајта МУП, где ће бити објава о самом нестанку. Аеродром Никола Тесла ће на својим билбордима у оквиру аеродрома објавити тај нестанак и свако ће заправо урадити оно што је тренутно у његовој моћи“, рекао је он за Танјуг.

Он је додао да ће и Путеви Србије на ауто-путевима уместо „Возите пажљиво“, такође објавити информацију о нестанку детета.

Када је реч о медијима и телевизијама, Јурић каже да ће они бити у обавези да објаве један форматирани постер где ће бити фотографија детета, име и презиме и евентуално место где је дете задњи пут виђено и шта је имало на себи у тренутку нестанка како би грађани помогли у потрази.

Додаје да ће радио емитери на свој начин моћи да објаве информацију о нестанку детета, говорећи о опису самог детета.

„У рад система ‘Пронађи ме’ су укључени сви, кад кажем сви, мислим на све институције, све грађане, сви медији ће помагати у потрази за несталим дететом, сам систем је замишљен тако да укључује целу заједничку потрагу за једним дететом“, објаснио је он.

Према његовим речима, оно што ће мењати досадашњу потрагу за несталом децом је то што ће полиција, осим својих досадашњих процедура, укључити и грађане који ће моћи да помогну при потрази.

„У претходних годину дана се радна група често састајала. Имали смо много дилема, много изазова. Оно где смо имали највећи изазов су били критеријуми везано за поступак потраге, то је оно на чему смо највише радили, међутим тај технички моменат, везано за брзо обавештавање, такође јесте изазован“, рекао је Јурић и истакао да ће се систем „Пронађи ме“ надограђивати у наредном периоду, у техничком смислу, као и смислу укључивање неких других чинилаца самог система.

Don`t copy text!