Обележена 175. годишњица Мајске скупштине

Свечаном академијом синоћ је у Покрајинској влади обележена 175. годишњица одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима на којој је проглашено стварање Српске Војводине. Реч је о датуму који се обележава као један од два најзначајнија празника Срба у АП Војводини.

– Петнаести мај 1848. године који данас обележавамо, један је од датума који мењају ток историје и заувек остају уписани у повесници сваког народа. Сви такви датуми имају своју предисторију и у њима су обједињени вековни напори и усмереност низа генерација ка једном циљу – а наш народ имао је један циљ –  формирање Српске Војводине. Била је то круна вишевековне борбе за очување сопствене самобитности, слободе и равноправности са другим народима – изјавио је председник Покрајинске владе, Игор Мировић.

Данас не исказујемо поштовање и захвалност само патријарху Јосифу Рајачићу, генералу Ђорђу Стратимировићу, Јовану Суботићу и осталима који су били актери тог великог догађаја 15. маја 1848. године, него и свима онима који су, пре њих, били спремни да дају све за добробит и напредак свог народа. Такође, захвалност дугујемо и свима који су дошли касније и који су лучу Српске Војводине, упркос великим жртвама и огромним искушењима којима су били изложени, поносно носили и предано чували све до присаједињења матици Србији 1918. године:  Светозару Милетићу, Михајлу Полит-Десанчићу, Јовану Јовановићу Змају, Лази Костићу и Јаши Томићу, рекао је Мировић.

Како је навео, свечаности попут ове нису само прилика да се осврнемо на бурну и славну прошлост, него су, истовремено, и прилика да се критички осврнемо на време у којем живимо и да се упитамо да ли чувамо начела слободе, једнакости и равноправности за која су се борили и изборили наши славни преци.

– С пуним правом можемо рећи да Војводина данас јесте – а то ће и остати – место у којем, у међусобном складу, разумевању и уважавању, живе равноправни људи и равноправни српски народ и националне мањине. Војводина ће увек бити место у којем је сваки национални, културни или било који други идентитет једнако важан, једнако поштован и снажно негован, и у којем сваки од њих додаје своју нијансу лепоте њеном лицу и доприноси њеној препознатљивости. И лепоти лица и препознатљивости Републике Србије у целини – истакао је Мировић.

Он је, на Свечаној академији уручио покрајинска признања. У области науке, награда „Милутин Миланковић“ припала је редовном професору Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и члану Српске академије наука и уметности, проф. др Слободану Б. Марковићу. Покрајинско признање у области уметности „Павле Јовановић“ припала је Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду.

Свечаности су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседници Народне скупштине Републике Србије и Скупштине АП Војводине, изасланица председника Републике, Верица Лазић, потпредседници и чланови Владе Републике Србије, чланови Покрајинске владе, председник Матице српске, Драган Станић, представници цркава и верских заједница, војске, полиције и други.

Don`t copy text!