Нови европски пројекат Кикинде и Жомбоља: Три нова санитетска возила, медицинска опрема и униформе за Службу хитне помоћи

Прекогранични пројекат „Банат 112”, Град Кикинда као водећи партнер реализује са Општином Жомбољ и Црвеним крстом Кикинде. Основни циљеви пројекта су унапређење техничких капацитета служби за хитну медицинску помоћ у Кикинди и Жомбољу и ширење основних знања и вештина из ове области међу младима из партнерских градова. Пројекат је  почео 17. јануара и требало би да буде завршен до 31. децембра ове године.

Водеће активности подразумевају набавку возила и медицинске опреме, информативно-образовну кампању којом ће млади стећи знања и вештине из прве помоћи, као и размену знања и искустава међу медицинским особљем из Кикинде и Жомбоља.

-Желимо да наставимо досадашњу успешну сарадњу са општином Жомбољ која је  утемељена споразумом о братимљењу још 1982. године. Средства из овог пројекта биће усмерена на здравство и здравствену заштиту, пре свега на област ургентне медицине. Као што смо и до сада, очекујемо да ћемо и овај пројекат успешно реализовати на задовољство грађана у циљу подизања квалитета здравствене заштите. Набавићемо возила за службу хитне помоћи и неопходну медицинску опрему, а средства намењена Црвеном крсту користиће се за реализацију разних едукативних и промотивних активности у вези са стицањем знања и вештина из домена прве помоћи- навела је заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски.

Др Милош Бајић, начелник Службе хитне помоћи Дома здравља истакао је да пројекат обухвата набавку три нова санитететска возила и опреме за амбуланту што ће значајно унапредити рад ове службе.

-Два возила биће комплетно опремљена свим средствима која служе за збрињавање трауме на терену, а такође ће поседовати и апарате најновије генерације, пре свега дефибрилатор који служи за спасавање живота код пацијената са срчаним застојем, затим респираторима, ЕКГ апаратима и другом потребном опремом. Треће возило служиће за транспорт пацијената у терцијарне здравствене установе у Новом Саду и Београду. Поред свега наведеног, за амбуланту ћемо добити ултразвучни апарат прилагођен за брзу дијагностику на терену и у амбуланти. Планирана је и набавка фантом-лутке за вежбање запослених и комплетно униформи за рад на терену-рекао је др Бајић.

Да је овај пројекат значајан и за болницу „Др Карл Диел“ у Жомбољу јер ће им обезбедити нову опрему, истакла је Даниела Кирлиг, директорица те установе.

-Набавићемо опрему за службу хитне помоћи која ради при нашој болници. Добићемо и амбулантно возило. Други важан аспект пројекта је едукација деце основних школа. Пружање прве помоћи треба да познају и деца. Сарадња са колегама из Кикинде биће значајна и у смислу размене искустава- указала је директорица болнице у Жомбољу.

Укупна вредност овог пројекта, одобреног из Интерег – ИПА „Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија” је 768.000 евра, од чега су 652.800 евра средства Европске уније, а суфинасирајући део српских и румунских партнера је 115.200 евра. Од тога Град Кикинда и Црвени крст Кикинда улажу 55.200 евра, а Општина Жомбољ 60.000 евра.

На презентацији новог прекограничног пројекта уприличеној у Градској кући, на значајне бенефите његове реализације указали су и члан Градског већа Саша Танацков, Каба Габор, заменик председника Општине Жомбољ и Данијела Бјељац, секретарка кикиндског Црвеног крста.

Успешна и дуговечна сарадња

Пројекат “Банат 112” је пети који заједнички реализују Град Кикинда и Општина Жомбољ, чија успешна сарадња званично траје већ 41 годину. До сада реализовани заједнички пројекти су „Зелени Банат”, „Повезаност Баната 1 и 2” и „Eколејкс”.

 

 

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....