Нови број часописа „Атендите“ – о наталитету и шпанском грипу у Кикинди, и другим темама из локалне историје

Деветнаесто издање јединог историографско-архивистичког часописа у Банату, „Атендите“, представљено је вечерас у сали Народног музеја. Часопис је, у издању кикиндског Историјског архива почео да излази 2004. године. Овогодишњи број садржи 15 чланака из историографије, архивистике, као и приказе књига.

– Веома сам поносан на то што смо задржали стари концепт по којем, у сваком броју, имамо неког новог аутора који први пут пише за часопис. Овога пута је петоро таквих – каже Срђан Сивчев, в. д. директор Архива. – Имамо и стални круг аутора из Кикинде, а такође и еминентне ауторе, универзитетске професоре, декане, докторе наука, који већ годинама пишу за нас.

Обележје часописа је да буде и севернобанатског и војвођанског карактера. Вечерас представљено издање није темат, наглашава Сивчев. Садржи различите теме, углавном из локалне историје.

– Имамо, рецимо, чланак о наталитету у Кикинди током Првог светског рата, као и о шпанском грипу који је погодио и наш град 1918. и 1919. године, и који је написан за време короне да би се упоредиле две пандемије. Остоја Војиновић је писао о Емилу Гаврилу, познатом делатнику, а Наташа Иветић о Ђачкој дружини Гимназије – рекао је Сивчев.

Сарадници у овом броју били су и Слободан Бјелица, професор историје на Филозофском факултету у Новом Саду, др Јована Касаш, др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору, др Предраг Вајагић из Бачке Паланке и др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске.

Сивчев додаје и да је Архив Министарству културе поднео захтев за категоризацију часописа, чиме би он имао националну одредницу, аутори би за своја дела добијали бодове за стручно усавршавање, што ће, каже, још више побољшати квалитет и мотивисати сараднике. Поред тога, јубиларни, 20. број, биће ребрендиран.

На промоцији, којој је присуствовао и градоначелник, Никола Лукач, поред Сивчева, говорио је Драган Белеслић, архивиста и један од аутора. Часопис је, на представљању, поклањан присутнима. Од понедељка ће, по цени од 500 динара,  моћи да се купи у Архиву, или прочита, као и свако од претходних 18 издања.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....