Нова правила за пензионисање

С почетком Нове године ступила су на снагу и нова правила за пензионисање. Жене ће морати да раде два месеца дуже  што значи да ће у пензију најраније моћи да оду са 63 године и осам месеци живота. Мушкарци  и даље морају да раде дуже, па они најраније могу да оду у пензију са 65 година.

Граница за пензионисање биће изједначена, односно за жене повећана, а увећаваће се сваке године све до 2032, када ће и мушкарци и жене моћи да престану да раде са 65 година. Наиме, Закон о пензијском и инвалидском осигурњу измењен је још 2014. и отада се услови по којима жене могу да се пензионишу мењају сваке године.

Поред старосне пензије, мењају се услови и за одлазак у превремену пензију. Радни стаж остаје исти, 40 година, али се помера старосна граница – уместо 59 и по година, жена мора да напуни 60 како би отишла у превремену пензију. Старосна граница за мушкарце и жене  од ове године је  изједначена, јер и мушкарци у превремену пензију могу са 60 година.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!