Надметање гусана у Мокрину, у категоријама двогодаца и сениора, стигло до осмине финала

Као и сваке зиме, недеље у Мокрину резервисане су за гусане. Ове године надметања су почела 16. децембра и у  категорији сениора и двогодаца завршене су квалификације и прво коло, сазнајемо Живица Терзић, председник удружења „Бело перо”.

-У категорији сениора имали смо 36, а двогодаца четрдесетак. Сада их је остало по 16, тако да нам у недељу следи осмина финала. Млади су тек почели са надметањем тако да је одржано само једно коло. У категорији једногодишњака је и највише гускова 65 – напомиње наш саговорник.

Оно што карактерише досадашње, 38. Светско првенство у надметању гускова јесте да су бели „гладијатори“ помало збуњени неуобичајено топлим временом за ово доба године, па су такве и „борбе“.

-Надметања су кратка и као да су ван сезоне, као да није зима.  Леп меч имао је некадашњи шампион Цезар, ког тера Милорад Ристић, у ком је и победио. Он је један од фаворита, али ће финале показати колико је који гусан спреман. И ове године имамо доста нових такмичара, младих и деце, што је важно јер ће они наставити традицију која траје безмало па четири деценије – каже Терзић.

Пред крај јануара је четвртина финала, полуфинална надметања су половином фебруара, а финале је последње недеље и пада 24. фебруара. Припреме за борбе чувених мокринских гусана трају 365 дана у години. Љубитељи ових пернатих животиња истичу да је важно је да гусан води „спортски” живот и то нарочито од прве до седме године живота када се најбоље надмећу. Гусани се у сезони парења боре за своје јато и женке које ће им донети младе. Поред сваког гуска увек неколико гусака које га подржавају и током борбе непрестано гачу. Оне су те које највише мотивишу гуска да се „бори“

У досадашњем такмичењу најдужа борба била је 2015. године у полуфиналу. Тада је гусан Макото Нагано победио гусана Ђанга у надметању које је трајала око 20 минута. Највише титула освојио је гусан Ацика који је титулу светског првака имао три године од 2006. до 2009. године.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....