Мокрин прославиo црквену и варошку славу

Црквена и Варошка слава Свети Архангел Михаило у Мокрину прослављена је свечано. У цркви је одржана света Литургија којој су присуствовали мештани, представници Савета Месне заједнице и градоначелник Никола Лукач, председник градске Скупштине Младен Богдан и Небојша Јованов, члан Градског већа. Колач је резан у просторијама месне заједнице, а овом приликом кумства се прихватио Дејан Пудар, директор СЦ „Језеро“.

-Одлучили смо да варошка слава има кума, тако да ми је  драго што је то баш Дејан Пудар са којим имамо одличну сарадњу коју ћемо овим учврстити – рекао је  Горан Ристић, председник Савета МЗ.

Пудар је напоменуо да му је част што ће бити кум славе у Мокрину.

-За мене је значајно кумство с обзиром на то да су моји деда и отац рођени у Мокрину, осећам се као Мокринчанин. Надам се да ћемо заједничким снагама успети у намери да се опет деца рађају у породилишту у Мокрину – додао је Дејан Пудар.

Градоначелник Лукач честитао је свим мештанима славу села и истакао да је добро што се враћамо традицији славског кумства.

-Веза грађана и цркве је важна и када постоји заједништво то је најбољи рецепт за успех и напредак. Похвалио бих ангажовање Савета Месне заједнице на томе што су агилни и раде за своје село. Још пуно тога треба да се уради и градска управа је ту да помогне. Мокрин је једно од четири села у коме ће се изградити пречистач пијаће воде, једна од највећих инвестиција у протеклим годинама. Ово је значајно улагање и биће на корист свим Мокринчанима. Највеће село на територији града познато је, не само у региону, него и ван граница наше земље по својим манифестацијама које треба да чувају и негују. Свети Архангел Михаило заштитник је свих оних који се боре за правду и сигуран сам да ће нам дати смернице како да још више учинимо живот бољим на територији Града – прецизирао је Лукач.

Ово је била прилика и да се резимира шта је током године урађено у Мокрину. Све у селу ради се у циљу унапређења живота мештана, а сваке године обогаћују се и манифестације по којима је ово место познато и ван граница наше земље, рекао је председник Савета МЗ Горан Ристић.

-Ове године приоритет нам је био уређење села, тако да смо доста локација средили на захтев мештана. Замењена је расвета у ОШ „Васа Стајић“, измуљен је део ободног канала, сређено је дечије игралиште, уређено је „Вашариште“. Поносни смо и на то што смо адаптирали салу за венчања у месној заједници, а наредне године наставићемо са улагањем у село. Имамо одличну сарадњу са свим удружењима грађана који су ту да помогну – рекао је Ристић обраћајући се присутнима.

Награђени су најзаслужнији појединци и удружења, међу којима су градоначелник Никола Лукач и Дејан Пудар. Међу награђени је и Душан Марјановић, председник Савета МЗ Руско Село.

-Захвалницу сам примио за добру сарадњу између два места. Част је добити признање од колега с обзиром на то да се бавимо истим послом. Руско Село увек је ту за све наше комшије, ту смо да помогнемо како машинама и људством тако и у саветима – рекао је Марјановић.

Мокрин има све више пошумљених површина, тако да је захвалница уручена и Миодрагу Радовановићу, инжењеру шумарства у ЈП „Кикинда“, али и самом јавно предузећу.

-Заједнички се трудимо да одржимо и обновимо постојеће шуме и ветрозаштитне појасеве. Ових дана започета је садња новог ветрозаштитног појаса од Мокрина до Млаке који ће додатно побољшати живот – напоменуо је Радовановић.

Добровољно ватрогасно друштво окупља 80 деце и 40 одраслих и једно је од најмасовнијих у Мокрину, сазнали смо од председника Радована Петковића којем је такође уручена захвалница.

-Помажемо кад год је то потребно, а сарадња са месном заједницом је одлична. Узајамно се помажемо и трудимо да  што лепше живимо – казао је Петковић.

Захвалнице су припале и КУД-у „Мокрин“, МРК „Црвена звезда“ и фирми “Биоесен Кула”.

 

 

Don`t copy text!