Мајка не жели да види сина који је извршио масакр

Дечак (13) који је направио масакр у својој основној школи „Владислав Рибникар“ на Врачару већ шест дана налази се на посебном одељењу у једној психијатријској установи, а како Курир сазнаје његова мајка ниједном није изразила жељу да га види.

Дечак је, да подсетимо 3. маја у школи коју је похађао убио осморо својих другара и припадника обезбеђења Д.В. (51), а ранио њих шесторо и наставницу историје Т. С. (54).

Инспирација за злочин

Тринаестогодишњи дечак је, како је Курир писао, инспирацију за злочин налазио у америчким филмовима које је гледао и књигама.

– Приликом претреса стана заплењени су његов компјутер и телефон, а тада је откривено и да је он добро промислио пре масакра и да је претраживао како може дете од 13 година бити кривично одговорно. Он је на саслушању полицијским инспекторима испричао и који филмови су му били најбољи извор идеја – подсећа извор Курира.

Под надзором

– Он је смештен у психијатријској установи и о њему воде речуна лекари који свакодневно прате његово стање, а објекат је и под надзором Управе криминалистичке полиције. Нико од његове најближе породице није ниједном дошао да га обиђе, нити је за то изрази жељу – каже извор Курира близак дечаковој породици.

Како пише овај лист, једина особа која је дошла у установу због дечака је била његова рођака која га није посетила, већ је само дошла и запосленима предала ствари за њега.

– Отац му је у притвору па он и нема могућност да га види, а мајка се ниједном није отишла, нити је питала да оде код њега – каже саговорник Курира.

Како пише овај лист, дечак и даље пита пита „Да ли му се људи диве и да ли је популаран“.

Kисић: Неће бити пуштен

Министарка Дарија Кисић рекла је да је дечак тренутно у здравственој установи, на дечјој психијатрији.

– Свакодневно смо у контакту са породицом дечака. Кратак је временски период прошао од трагедије, и биће се дуго у контакту. И тако је у сваком појединачном случају. Не може да се деси да овај дечак буде пуштен. Он је у здравственој установи. Када је у питању угрожавање околине или потенцијално угрожавање околине, читав низ релевантних актера је укључен. Није ништа тако једноставно. Говорило се много превенцији, али како у овом случају превенирати када нисмо пронашли узроке? Дете је из социјално компетентне породице високобразованих родтеља који лепо зарађују, и то показују све процене центра за социјални рад. Тиршова је због санирања ране на усни пре две године, због потенцијалног вршњачког насиља, обавестила полицију и по дифолту се одмах укључио центар за социјални рад и обавио надзор. Као што је дуго постојао низ окидача који су довели до овога, и процене вештака различитих области трајаће дужи временски период – рекла је Дарија Кисић за телевизију К1.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....