Кромпируша за Гиниса од 30 метара и 53 центиметара, најважнији састојак љубав

Пита за Гиниса дуга 30 метара и 53 центиметара направљена је на овогодишњој Питијадаи у Новим Козарцима. Како је истакла председница удружења жена „Нови Козарци“ Боја Ољача утрошено је око 25 килограма брашна, исто толико кромпира, 10 литара уља, шест килограма лука, со и бибер.

-Ове године двадесетак жена правило је питу кромпирушу по којој је наше село надалеко познато. Свака је имала свој задатак, све смо биле сложне и са пуно љубави замесиле смо овогодишњу рекордерку. Чланице нашег удружења су пореклом из крајева где се јела пита кромпируша. Посебан рецепт не постоји, најважнија је љубав. Увек иде исто: брашно, со, вода кромпир, лук, зачини. Важна је спретност домаћице, али и оно што се наследи од мајки, бака и  прабака – истакала је Боја Ољача.

Победница у појединачној конкуренцији, у најпити,  у којој је било 85 кромпируша је Мирјана Дукић из удружења „023“ из Зрењанина. Оцењиван је облик, укус, однос кора и фила и боја пите.

-Први пут смо на Питијади и први пут се такмичимо. Нисмо се надали оваквом успеху. Тајни рецепт су вредне руке и да се прави од срца. Волим да кувам и то ми иде од руке. Најважнији је добар однос свих намирница, али и укус онога ко оцењује питу. Мајка ми је Врањанка и од ње сам научила да правим и македонске пите које су овде реткост  – сазнали смо од Мирјане Дукић.

Овогодишњој, 13. Питијади присуствовао је градоначелник Никола Лукач који је и уручио награде. Манифестцаију су подржали и народни посланик Миленко Јованов и покрајинска посланица Станислава Хрњак.

-Козарчанке су надалеко познате по својим питама. Рецепти се преносе са колена на колено, а у Крајини, одакле су Нови Козарци насељени, кромпируша је традиционално јело. Важно је да знамо ко смо и одакле смо и да преносимо на млађе генерације. Жене су носиоци породице и удружене могу пуно тога. Увек смо ту да подржимо манифестације које чувају традицију и обичаје – рекао је Лукач.

Месна заједница поноси се овом манифестацијом, додао је Дргољуб Ћосић, председник Савета Месне заједнице Нови Козарци.

-Иницијатор ове манифестације је, сада покојни, Милорад Мајкић који је на два точка стигао у Атину и Пекинг на Олимпијске игре и увек се залагао за промоцију родног места. Ове године имамо и рекордан број такмичарских пита што нам говори да је све више заинтересованих да се опроба у прављењу кромпируша и да дође у Нове Козарце. Хвала локалној самоуправи што нас максимално подржава – напоменуо је Ћосић.

На Питијади је учествовало петнаестак удружења жена са територије Кикинде и из региона.

 

Don`t copy text!