Крај сезоне у кикиндском театру – млади су се вратили у позориште

У кикиндском Народном позоришту завршена је сезона репертоарског играња. Преостало је само гостовање представе из Београда, „Емигранти“, 30. јуна, јер је претходно била отказана због дана жалости. Сезона за нама требало је да, после пандемијских рестрикција у културном животу, поново успостави нормалан позоришни ритам и врати публику у салу.

„Кикиндски портал“: Како оцењујете протеклу сезону?

Милена Живков: По мени је протекла сезона била успешна. Имали смо две премијере на које смо поносни, представа „Љубавно писмо“ и „Облаци“. Такође, наша „Лажа и паралажа“ добила је награду за најбољу представу по оцени публике на Фестивалу „Публикум“ у Кули. Посебно сам поносна на то што су нам се вратили млађи гледаоци, то нам је јако важно и то нам је и био један од циљева за прошлу сезону.

„Облаци“

„Кикиндски“: Какви су планови за следећу сезону? Колико премијера је планирано?

Живков: Наредна сезона биће отворена премијером. Тренутно су у току преговори са младим редитељем из Београда, Растиславом Ћопићем, о томе који ћемо текст радити. Циљ нам је да, у будућности, више дајемо шансу младим редитељима да покажу своју креативност. Они су се показали као сарадници који траже своје место под сунцем и зато улажу више труда и креативности. Не кажем да старији то не раде, али млади су додатно мотивисани. У фебруару би требало да почне рад на још једној представи. Тренутно размишљам о савременом драмском тексту, више бих се окренула томе, али следеће године радићемо класичан комад.

„Кикиндски“: Каква је репертоарска политика Народног позоришта?

Живков: Имамо заисто шаренолик репертоар, желимо да публици понудимо све, и комедију и драму. Сматрам да су младима интересантни савремени комади, то је почело од представе „Па се видимо у сну“, која је и циљано рађена за млађу публику.

„Љубавно писмо“

„Кикиндски“: Кикиндско позориште је готово увек имало бар једну представу по локалним мотивима. Да ли тако нешто имате у плану?

Живков: Размишљам и о таквој представи и мислим да је сада право време за то,  али још увек не могу ништа конкретније да најавим.

„Кикиндски“: Како видите улогу позоришта данас, посебно у контексту општедруштвене климе последњих месеци?

Живков: Мислим да је позориште лековито, за све бољке. И сада, када су се десиле трагедије, била сам против тога да се представе отказују, баш због тога што мислим да је позориште лек. Позоришна представа никог није подстакла да учини неком неко зло, напротив. Генерално, мислим да људи треба више да се окрену култури и да ту траже неки спас, уточиште и бег од реалности која је, нажалост, сурова.

„Каубоји“

Од јесени, скупље улазнице

Како сазнајемо од в. д. директорице, од наредне сезоне карта ће поскупети са 300 на 400 динара. Попуст од 50 одсто одобрава се студентима, пензионерима, ученицима и незапосленима. Сезонске карте нису у понуди Позоришта.

Протекле сезоне више од три хиљаде продатих улазница

Протекле сезоне било је 54 играња на матичној сцени и на гостовањима. У Кикинди је било око 3.200 продатих улазница, и на гостовањима још око хиљаду. Гостовало се у Новом Бечеју, Чоки, Куманима, Кули, Београду, Краљеву и у Крагујевцу. Са најновијим премијерама, Позориште тренутно има 13 играјућих представа.

Don`t copy text!