Конкурс за енергетску ефикасност у четвртак, 12. октобра: Брзина пријављивања важна приликом одлучивања

Од четвртка, 12. октобра, суграђани могу да конкуришу за једну од девет мера енергетске ефикасности које ће субвенционисати локална самоуправа и Министарство рударства и енергетике. Како је истакао Никола Југин, енергетски менаџер за разлику од прошле године, ове је важно када се предаје захтев.

-Немамо бодовање и важно је када ће пријава бити поднета. Грађани треба што пре да предају потпуну документацију јер ће се она прегледати на дневном нивоу и по редоследу примљених пријава комисија одлази на терен и утврђује чињенично стање. Уколико је све у реду средства се одобравају одмах након тога. Нема листа као прошле године већ се новац одобрава сукцесивно, до утрошка средстава, тако да ћемо правити дневни пресек колико је новца преостало – појаснио је Југин.

Ове године издвојено је укупно 20 милиона динара за доделу бесповратних средстава, а новине су пакети мера које подразумевају да се више сродних мера примени у једном домаћинству.

-За појединачне мере субвенција је 50 одсто укупних средстава, за основни пакет је 55, за стандардни 60, а за напредни је до 65 процената. Примера ради основни пакет подразумева изолацију и замену столарије, стандардни подразумева наведено и замену грејног тела, док напредни подразумева изолацију, замену столарије, грејног тела и уградњу соларног колектора или панела. За сваку меру постоји максималан удео који се суфинансира по домаћинству тако је за замену столарије за куће максимална субвенција 160.000, а за станове 120.000 динара, за котолове на гас је 90.000 динара, соларне панеле 420.000, за изолацију куће је 250.000 колико је и за изолацију крова – навео је Југин.

За појединачне мере не треба пројектно техничка документација, док је за пакете мера то неопходно. Тако ће требати да се уради идејни пројекат, елаборат енергетске ефикасности и енергетски пасош за шта постоји пријављена фирма, као и за свих осталих девет мера.

-Грађани искључиво од фирми које су изабране на јавном позиву могу већ сада да узимају предмере и предрачуне радова и да прикупљају документацију. Новина је да је јавни конкурс за правна лица отворен читаве године, тако да ће се листа извођача радова ажурирати на сваких 15 дана – додао је наш саговорник.

Грађани су имали могућност да се о овом конкурсу распитају претходе две недеље у Услужном центру. Највећа заинтересованост је за замену столарије, грејних тела односно котла на гас, као и за изолацију зидова и кровних покривача и соларне панеле. Они који конкуришу за столарију могу сами да бирају шта ће им се наћи у предрачуну. Претходне две године, колико се спроводи овај конкурс, подржано је 150 суграђана, а ове се очекује више с обзиром на то да је буџет увећан два и по пута.

 

Don`t copy text!