Концертом оркестара, певачке групе и солиста завршен први дан Међународне конференције

Наступима хора „Корнелије Станковић“, Великог народног оркестра, певачке групе и солиста АДЗНМ „Гусле“, као и оркестра Западног универзитета, односно Асоцијације за неговање банатске културе из Темишвара, завршен је први дан Међународне конференције под називом „Етномузикологија и етнокореологија и њихова пракса у балканском фолклору“. Кикинду и „Гусле“ на овом стручном скупу са својим радовима представљају Магдалена и Игор Попов.

-Приказали смо пресек 23. године етно кампа и његов значају за наш регион, професоре, студенте и све који се баве етномузикологијом, етнокореологијом и етнологијом. У оквиру књижевног салона представљена је и моја књига „Обичаји Срба у Поморшју“, али и дела осталих учесника професора и доктора у својој области. После првог дана утисци наших гостију из Румуније, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и наше земље су више него добри. Отворили смо многе теме  које ћемо разматрати у скоријој будућности – сазнали смо од Игора Попова.

Концерту су присуствовали учесници скупа, као и суграђани, а све њих поздравио је градоначелник Никола Лукач који је подсетио на чињеницу да је Академско друштво за неговање музике „Гусле“ најстарије српско друштво на овим просторима и у континуитету ради пуних 147 година.

-Хвала свима који су допринели и доприносе опстанку и просперитету друштва и генерацијама које чувају традиционалну музику, песму и игру од заборава. Заслужено су „Гусле“ ове године добиле  највише покрајинско признање из области културе „Ференц Фехер“ и користим прилику да свим члановима честитам на томе. Сви ми, Кикинђани, поносни смо на „Гусле“ и на оно чиме се баве, што чувају традицију свих који живе на овом простору, а првенствено српског народа. И овај стручни скуп доказ је да на прави начин представљају наш град и нашу земљу  – истакао је градоначелник Лукач.

Конференција је још један доказ квалитетног рада АДЗНМ „Гусле“, додала је заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски.

-Повезивање и сарадња са врхунским стручњацима из земаља у региону важна је како за „Гусле“ тако и за сам Град. Сигурна сам да ће сарадња бити плодоносна и да ће допринети још квалитетнијем раду нашег друштва. Размена искустава  допринеће и племенитој мисији  која се огледа у очувању традиције, културе и обичаја народа са наших простора – закључила је Јакшић Киурски.

Сутра је на програму округли сто на тему “Етномузикологија, етнокореологија и етнологија у балканским земљама – актуелна научна истраживања и уметнички правци“.

 

(ВИДЕО) Гусан Жућко, Лазара Адамова Билте, сео на гушчарски трон

https://youtu.be/ILglxHfkS7Q?si=U__IpBj9OI1NJiG2 Шампион 38. Светског првенства у надметању гускова је Жућко Лазара Адамова Билте млађег (15)....

(ВИДЕО) Има 12 година и само једну жељу: Помозимо да суграђанка Нађа прохода!

Тумор на кичменој мождини осмосечној Нађи Јанован уклонила је неурохируг др Даница Грујичић. Од тада...

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...