Ко може да стекне право на статус енергетски заштићеног купца

Домаћинства, корисници новчане социјалне помоћи, имају право на умањење рачуна за струју од 40 до 60 одсто. Стицањем статуса енергетски угроженог купца, рачуне могу умањити и породице које примају дечији додатак, али и увећаног додатка за негу и помоћ другог лица, сеоска домаћинства, болесни. Месечно, бесплатно, могу да добију до 250 киловат сати струје, а у грејној сезони за гас или грејање из топлана умањити рачуне од 40 до 60 посто. Право на енергетски заштићеног купца могу да остваре и домаћинства која имају дуговања за струју, гас или топлотну енергију.

Пример ради, просечна трочлана породица која сада плаћа рачун за електричну енергију 4.700 динара у случају стицања овог статуса, може да умањи рачун за око 1.565 динара. Једночлано домаћинство које живи у 33 квадрата има право на 60 одсто попуста на топлотну енергију, ако просечно сада плаћа 3.940 динара, а са попустом има умањење од 2.300 динара.

Захтеви за стицање овог статуса  се налазе на сајту Министарства енергетике, сајту града Кикинде, а има их и у писарници Услужног центра. Након што се предају захтеве грађани ће у року од 30 дана бити обавештени о исходу. Прошле године ово право на територији града остварило је више од 800 суграђана.

Олакшице за струју важе целе године и за сада их користи око 72.000 најсиромашнијих домаћинства. У Министарству енергетике кажу да новца има за три пута више корисника.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....