Кампања Еуромеланом у Кикинди: годишње се открије 15 оболелих од карцинома коже

У Општој болници у Кикинди тридесетак пацијената прегледано је у оквиру европске кампање против рака коже. Како истиче др Синиша Јолић, специјалиста дерматовенерологије и субспецијалиста ангиологије, акција се организује од 1999. године ради раног откривања рака коже и буђења свести код људи да је меланом један од најмалигнијих тумора.

– На годишњем нивоу региструјемо петнаестак новоболелих од меланома у нашој Болници, што није мало. Најважније је меланом открити у раном стадијуму јер је тада ова болест излечива. Меланом је уско повезан са сунцем и чешће се јавља код особа које раде на отвореном простору, попут грађевинских радника или пољопривредника – каже др Јолић.

Он додаје да је важан самопреглед коже. Када пацијент примети да постоје промене, када су присутни свраб, бол, пецкање, тада треба да се обрати дерматологу. Др Јолић је позвао грађане да се најпре информишу како да безбедно бораве на сунцу, а потом да се излажу сунчевим зрацима.

-Кампању су покренули белгијски дерматолози. До сада смо прегледали око 450 хиљада становника, а кикиндска Болница је од првог дана у кампањи – рекао је наш саговонрник.

Прегледи су обављани у двема амбулантама, а сви суграђани који нису успели да га закажу могу да се јаве јер ће, и наредних дана, др Јолић и његова колегиница др Милица Агић, специјалиста дерматовенерологије, изаћи у сусрет пацијентима. Кампању Еуромеланом подржало је Министарство здравља.

Don`t copy text!