Како је протекао попис у Кикинди?

Попис становништва, домаћинстава и станова на територији Града Кикинде трајао је од 1. до 31. октобра. Град Кикинда био је подељен на 513 пописних кругова, а планиран је био обилазак 21.421 домаћинства. Било је ангажовано 86 пописивача и 13 инструктора.

-Попис у Кикинди је уредно протекао. Била је добра сарадња са инструкторима и пописивачима. Теренски рад успешно је завршен у року, с тим да су још наредна четири дана телефонским путем грађани који из неког разлога нису пописани могли да се јаве дежурним пописивачима. Попис је први пут рађен тако што су подаци уношени у електронске упитнике путем лаптопова- наводи начелник Градске управе Драгиша Михајловић.

– На ваше питање да ли је било изречених казни због одбијања да се дају подаци, могу вам рећи да нисмо имали таквих случајева. У неколико ситуација грађанима је било потребно додатно појашњење, на пример да се подаци прикупљени пописом користе само у статистичке сврхе- објашњава Михајловић.

Из појединих градова већ су објављене информације о смањењу броја становника. Јасно је да је такав тренд присутан и у Кикинди.

-Прелиминарне резултате пописа Републички завод за статистику објавиће до краја новембра, а коначне до краја јуна 2024. године- одговара Михајловић на питање о броју становника који је утврђен пописом.

У међувремену, процене о демографском кретању потражили смо из других извора. Тако је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ недавно у свом Здравствено-статистичком годишњаку, изнео податак да Град Кикинда броји 52.668 становника што је 6.785 мање у односу на попис из 2011. године. Колико је овај прорачун тачан, сазнаћемо током новембра након што податке изнесе РЗС који сваких десет година спроводи попис као најобимнију и најкомплексију статистику о становништву и стамбеном фонду у држави.

 

Don`t copy text!