Јесење руже преплавиле трг на Октобарском базару

Захваљујући Туристичкој организацији Града, произвођачи и удружења сваког месеца имају прилику да пласирају своју понуду на базарима и сајмовима на кикиндском тргу. На данашњем Октобарском базару и Сајму цвећа тезге је испунило четрдесетак продаваца рукотворина, хране, пића, и десетак произвођача цвећа из Кикинде и околних места.

Међу украсним цвећем највише места заузеле су јесење руже које су актуелне у месецима пре зиме и не захтевају много пажње, кажу Зоран и Милена Кошчица, власници пољопривредног газдинства из Mокрина.

– Имамо јесење руже, које се сада највише купују за башту и за гробље, а донели смо и кактусе и сукуленте, и висеће хризантеме. Када дође хладно време, цвеће може да се унесе у неку просторију у којој је 10 до 15 степени, да се сачува до следеће године, када буде још веће и лепше. Треба га само повремено заливати током зиме – каже Зоран Кошчица. – Они који желе отпорније цвеће, увек у стану могу да имају сукуленте који су веома отпорни. Најнижа цена нашег цвећа је 200 динара. Гајење захтева много рада, немамо ни велику зараду, али радимо ово из љубави.

Велики део Трга заузели су и све популарнији мали четинари, али и ароматично, зачинско биље. Многи суграђани искористили су и ову прилику да улепшају свој врт и купе домаће производе од својих комшија.

Don`t copy text!