Изложбом вајара Јована Блата обележено 20 година Немачког удружења

Поводом 20 година од оснивања Немачког удружења Србија у Галерији Културног центра отворена је изложба вајара Јована Блата који је такође члан удружења. Иста изложба скулптура била је Темерину и Зрењанину, а Блат напомиње да је радо прихватио позив јер осам година није излагао у родном граду.

-Изложба је примерена тренутку и теми суживота и како живети заједно у миру, слози, као комшије. Изложба је подељена на четири дела и чине је скулптуре под називом „Универзум“, „Породица, „Орион“ и „Дрво живота“. Сами називи скулптуре сугеришу шта сам желео да поручим  – живот и његово порекло односно породица као основна ћелија друштва и живота и наше ванземаљско порекло – рекао је Блат.

Скулптуре су настале као спој дрвета и теракоте.

-За мене, као вајара, ово је био изазов. Ми, Кикинђани највише волимо да радимо са глином и њен спој са дрветом ми је изгледао занимљив – додао је Јован Блат који је недавно освојио специјалну награду удружења ликовних уметника Румуније за учешће на бијеналу слика, скулптура и графика у Араду где је излагао теракоту.

Хилда Бански, чланица Немачког удружења задужена за културу од његовог оснивања, подсетила је да је циљ формирања удружења био неговање немачког идентитета кроз језик, културу, обичаје.

-Жеља нам је била и да негујемо добросуседске односе са другим мањинама и већинским, српским народом, и сада две деценије касније могу са поносом да кажем да смо тај циљ остварили. Током година организовали смо 25 курсева немачког језика за одрасле, наше чланове и за ученике основних и средњих школа. Двадесет година касније могу да констатујем да смо прихваћени и да је слика о Немцима, која је била негативна, сада позитивна што ме посебно радује – напоменула је Хилда Бански.

Председница удружења однедавно је Ерика Бански која је истакла планове за наредни период.

-Наша је срећа и задовољство што наш даљи рад градимо на темељима које су нам оставили оснивачи друштва. Имиџ Немаца у овим крајевима знатно је бољи у односу на време када је удружење основано. Немци се сада изјашњавају као Немци, отворено негују своју културу, баштину, језик, религију. У наредном периоду желимо да искористимо друштвене медије и да проширимо учење немачког језика тако да ћемо организовати онлајн радионице за све заинтересоване. Исто тако припремамо и програме учења језика за децу из вртића, али и школа – рекла је Ерика Бански.

Немачко удружење Кикинда има око шездесетак активних чланова.

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!