Изложба у аутобусу о животу Петефи Шандора

Путујућа изложба о Петефи Шандору, великом мађарском песнику и једном од вођа националног покрета, протеклог викенда стигла је у Кикинду.

– Сликама, цртежима и текстом, као и слагалицама и мапама, на интерактиван начин приказан је Петефијев животни пут из нове перспективе – његова личност и  стваралаштво, са акцентом на интересантне догађаје из његовог живота, на однос са оцем, на пример. Поставка је веома занимљива и управо интерактиван садржај посебно је интересантан ђацима који су, у највећем броју, и посетили изложбу. Циљ је да се, у години када се обележава 200 година од рођења Петефи Шандора, његово дело представи што већем броју људи, посебно у мањим местима, у којима нема много прилика за овакве садржаје – рекла је Мелита Гомбар, чланица Градског већа за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици.

Изложба је бесплатна и кренула из Будимпеште пре годину дана. Кикинда је била 220. место у којој је приказана. До сада је имала 60 хиљада посетилаца у Мађарској и у пограничним деловима Румуније и Србије. У нашем граду аутобус са изложбом био је постављен на градском тргу имао је око 300 посетилаца, углавном ђака из основних школа „Фејеш Клара“ и „Мора Карољ“ из Сајана.

Организатор изложбе у нашој земљи је Војвођански мађарски образовни, истраживачки и културни центар у Суботици.  Поред Мелите Гомбар, поставку су обишли и председник Савета Месне заједнице Сајан, Золтан Тот, и чланица Савета мађарске националне мањине, Рамона Тот.

Петефи Шандор сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником 19. века. Као водећи песник мађарског романтизма, најзаслужнији је да је мађарска поезија позната у свету. Иако је страдао веома млад, оставио је значајно књижевно дело. Одушевљен његовим писањем, Јован Јовановић Змај је на српски језик превео и препевао двадесетак Петефијевих песама. Данас мост у Будимпешти носи његово име.

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....

(ВИДЕО) Кикиндски портал покренуо подкаст: Први гост „златни” математичар Новак Деспотовић

Гост подкаста Кикиндског портала је Новак Деспотовић, млади и талентовани Кикинђанин, ученик трећег разреда Математичке...