Изложба у аутобусу о животу Петефи Шандора

Путујућа изложба о Петефи Шандору, великом мађарском песнику и једном од вођа националног покрета, протеклог викенда стигла је у Кикинду.

– Сликама, цртежима и текстом, као и слагалицама и мапама, на интерактиван начин приказан је Петефијев животни пут из нове перспективе – његова личност и  стваралаштво, са акцентом на интересантне догађаје из његовог живота, на однос са оцем, на пример. Поставка је веома занимљива и управо интерактиван садржај посебно је интересантан ђацима који су, у највећем броју, и посетили изложбу. Циљ је да се, у години када се обележава 200 година од рођења Петефи Шандора, његово дело представи што већем броју људи, посебно у мањим местима, у којима нема много прилика за овакве садржаје – рекла је Мелита Гомбар, чланица Градског већа за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици.

Изложба је бесплатна и кренула из Будимпеште пре годину дана. Кикинда је била 220. место у којој је приказана. До сада је имала 60 хиљада посетилаца у Мађарској и у пограничним деловима Румуније и Србије. У нашем граду аутобус са изложбом био је постављен на градском тргу имао је око 300 посетилаца, углавном ђака из основних школа „Фејеш Клара“ и „Мора Карољ“ из Сајана.

Организатор изложбе у нашој земљи је Војвођански мађарски образовни, истраживачки и културни центар у Суботици.  Поред Мелите Гомбар, поставку су обишли и председник Савета Месне заједнице Сајан, Золтан Тот, и чланица Савета мађарске националне мањине, Рамона Тот.

Петефи Шандор сматра се најталентованијим и најбољим мађарским лирским песником 19. века. Као водећи песник мађарског романтизма, најзаслужнији је да је мађарска поезија позната у свету. Иако је страдао веома млад, оставио је значајно књижевно дело. Одушевљен његовим писањем, Јован Јовановић Змај је на српски језик превео и препевао двадесетак Петефијевих песама. Данас мост у Будимпешти носи његово име.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!