Иђошка „Пасуљијада“, седми пут – победио пасуљ из Банатске Тополе

Једна од бројних манифестација у Иђошу, „Пасуљијада“ Удружења пензионера „Треће доба“, окупила је данас екипе из Банатске Тополе, Сајана, Падеја, Кикинде и, разуме се, из Иђоша – куваре организатора и Удружења жена. Допринос су дали и чланови реактивираног КУД „Миливој Оморац“ који су приредили програм за све екипе у дворишту Дома омладине.

– Када смо регистровали Удружење, 2017. године, одмах сам дао иницијативу да организујемо „Пасуљијаду“ – најбоље је да се кува пасуљ јер је најситији – каже Стојан Коломпар председник Удружења пензионера.

Иђошки пензионери поново су манифестацију организовали на високом нивоу, рекао је градоначелник Никола Лукач.

– Увек ми је задовољство да дођем у Иђош. Овога пута пензионери нам, својом енергијом, дају пример. Има много младих људи и у екипама и међу гостима. Треба да имамо још више оваквих манифестација и да помажемо и подржавамо једни друге – истакао је градоначелник.

Уз лепо дружење и разне ђаконије за све који нису могли да дочекају пасуљ – гибанчице са сиром, крофне, маковњаче и плетенице од чварака, по лепом дану и у пријатној атмосфери, крчкало је у осам котлића. После дегустације, председник жирија и организатор, Стојан Коломпар, одлучио је да је победнички пасуљ скувала екипа из Банатске Тополе. Имао је све – и густину и добре зачине, месо је било лепо скувано, зато су победили, објаснио је Коломпар.

Другопласиране су биле чланице Удружења жена „Сунце“ из Падеја, а треће место припало је иђошком удружењу жена. Пасуљ организатора завршио је на четвртом месту. Победнички пехар донео је много радости породици Милошевић из Банатске Тополе.

– Овде смо први пут, али се у припреми хране такмичимо већ 15 година. Захваљујемо се организатору, било је прелепо дружење и све је било на високом нивоу, домаћини су се веома потрудили – рекао је Александар Милошевић и додао да су са припремом пасуља отац и он почели дан раније. – Добар пасуљ чине: љубав, свеже поврће, добар одабир меса – буткице, сланина, продимљени папци, и мора бити права паприка у запршци, у томе је тајна.

И коначно откривена тајна војничког пасуља

У једном од котлића крчкао се и домаћи пасуљ из Сајана који су припремили чланови Удружења пензионера из овог места.

– Редовно долазимо овде. Кували смо старински пасуљ са сланином, сувим ребрима и кобасицом. Пошто сам био шеф кухиње у војсци, понекад на оваквим манифестацијама кувамо војнички пасуљ. Све се кува уобичајено, али се запршка прави од димљене сланине која се потпуно истопи и ти чварци се убаце у пасуљ. У преосталу маст се додају брашно, паприка и бели лук и то је све – одао нам је тајну Ерне Талпаи, председник Удружења пензионера у Сајану.

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!