Иђош добија огранак Народне библиотеке и културну оазу

После Руског Села, у којем је, после три деценије од гашења, летос отворен огранак Народне библиотеке „Јован Поповић“, сада и мештани Иђоша могу да очекују да ће и њихово место, наредне године, за Дан села, добити библиотеку, али и читаоницу и простор за културна дешавања.

– У питању је сала овде позната као Клуб код Бугера – каже председница Савета Месне заједнице, Иванка Грујић. – То је Центар за грађанске активности, простор који је Град дао на коришћење Месној заједници. Ми смо салу већ уредили, али ће се реновирати и сала и башта која јој припада и у плану је да, поред библиотеке, уредимо део за окупљање грађана, промоције књига, пољопривредне обуке и презентације.

Огранак у Иђошу не постоји дуже од 15 година јер је простор у којем је био, у приземљу Дома културе, био девастиран, каже директор Народне библиотеке у Кикинди, Бране Марјановић.

– Отварање огранка у Иђошу у плану је за следећу годину. Веома лепу сарадњу имамо са Месном заједницом у овом месту. Простор који су нам понудили превазишао је наша очекивања, можда и потребе Библиотеке, тако да ће служити и за друге садржаје. Биће то мали културни кутак села. Поред дела са књигама, ту је и велики простор у којем може да буде читаоница и драгоцен је јер је на доброј локацији и има мало двориште затворено зидовима, које ћемо преуредити у оазу. Надамо се да ћемо имати подршку ресорног министарства као што смо је имали ове године, када смо отварали огранак у Руском Селу – рекао је Марјановић.

Отварањем огранка у Иђошу, биће заокружено поновно успостављање библиотечког фонда у свим местима на територији Града. Следећи корак, каже директор Марјановић, биће решавање проблема Библиотеке у Мокрину која се налази у неусловној згради. Ово је и највећи огранак Библиотеке, са око 15 хиљада књига.

Don`t copy text!