Годишњица отвaрања граничног прелаза Наково – Лунга

На данашњи дан, 2014. године тадашњи премијери Србије и Румуније Александар Вучић и Виктор Понта свечано су отворили међународни гранични прелаз Наково – Лунга. Отварање прелаза олакшало је комуникацију грађана са обе стране границе, али и оснажило економске, привредне и културне везе. Ове године,18. маја, свечано је обележен прелезак милионитог путника. Била је то држављанка Европске уније са личним документима Хрватске.

-Од датума трајног отварања, до 6. новембра ове године гранични прелаз Наково – Лунга прешло је 1.065.393 путника. У поређењу са прошлом годином већ сада је за 10,6 одсто путника више него што их је било целе прошле године – истакао је Саша Танацков, члан Градског већа.

Захваљујући отвореном граничном прелазу у Кикинди је отворен погон фабрике „Зопас“. Средствима Европске уније, Владе Републике Србије, Града Кикинде и ЈП „Путеви Србије“ изграђен је   гранични прелаз у складу са важећим међународним стандардима, бициклистичка стазу са соларном расветом и видео надзором, а реконструисан је и део међународног државног пута.

-После три године пада и стагнације броја прелазака због короне и рестриктивних мера, ове године ћемо поново имати више од 100.000 путника. Рекордна је била 2018. година када их је било 192.736 – навео је Танацков.

Циљ, од ког се не одустаје, је  двадесетчетворосатно радно време прелаза, као и дозвољен прелазак аутобусима.

Don`t copy text!