Дом ученика средњих школа „Никола Војводић“, након радова, постаће енергетски ефикаснија установа

Дом ученика средњих школа „Никола Војводић“ један је од седам јавних објеката на територији АП Војводине на ком се обављају радови чији је циљ енергетска санација. Славко Којић, шеф Службе техничког одржавања истиче да је пре две године добијен позив од Покрајинске владе да Дом ученика буде део Сајма енергетске ефикасности.

-Том приликом били су представници 94 објекта, а од тог броја одабрано је седам за енергетску санацију. Средствима  Министарство енергетике и саобраћаја финансирана је израда енергетског пасоша и елабората. Ми смо у енергетском Е разреду, а након санације објекта бићемо енергетски разред Ц, чиме ће бити знатно мањи губици енергије – појаснио је Којић.

Радови на Дому ученика обухватају фасаду, односно изолацију читаве зграде, замену алуминијумских прозора и постављање термо глава на радијаторима.

-Постојећи алуминијумски прозори су у лошем стању, покривили су се и не дихтују добро тако да се мењају са ПВЦ прозорима. Постављањем термометра на радијаторима уштедећемо на грејање с обзиром на то да се поједине просторије користе више, а друге мање и сада ћемо моћи да регулишемо температуру у њима. Инвестиција је вредна 110, 4 милиона динара, а финансира је Европска банка за развој преко Покрајинске владе – сазнајемо од нашег саговорника.

Извођач радова је „Архиком“ из Новог Сада и очекује се да ће комплетан посао бити завршен до краја године. Замена столарије је на самом крају, санација фасаде је на половини, а термо вентили су сви замењени. Дом ученика простире се око 4.500 метара квадратних и има 196 места.

-Са стицањем новог енергетског пасоша имаћемо мање рачуне за грејање односно гас, а и рачуни за струју ће бити мањи током периода када је потребна клима у објекту. И за наше кориснике ово је значајно јер ће имати пуно боље услове лети ће им бити хладније, а зими топлије – каже Којић.

Дом ученика „Никола Војводић“ има 120 корисника од чега је 100 ученика и 20 студената. Кикиндски објекат је најбољи интернат у нашој земљи и са овим ће бити још бољи. У претходним годинама урађене су плочице на терасама, хидроизолација у купатилима, оспособљен је соларни систем за загревање текуће воде, конкурисано је и занављање нове  опреме у кухињи.

-Имамо израђен пројекат за топлотне пумпе које ће решити хлађење по собама. Прва фаза која је обухватила електро инсталацију је урађена, а у наредне три фазе неопходни су машински радови и поставка топлотних пумпи на сва три спрата. Ово би омогућило хлађење објекта током лета јер је свега неколико соба климатизовано. Исто тако у прелазном периоду могли би да се грејемо на ове пумпе. Ова инвестиција вредна је 30 милиона динара – напоменуо је Славко Којић.

Из покрајинског буџета енергетска санација ради се на објектима укупне површине 11.500 квадратних метара. За реализацију овог пројекта из буџета Владе Војводине обезбеђено је  укупно 354 милиона динара, док ће 1,5 милијарди динара бити обезбеђено из донације и кредита Европске банке за обнову и развој. У наредној години овим пројектом биће  обухваћено још 60 објеката.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!