Данас је Огњена Марија – не раде се никакви послови и не треба се купати у „великим водама“

Православни верници данас обележавају велики празник – Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњену Марију.

Овај празник у црквеном календару нема црвено слово, али се обележава као крсна слава у Срба. Сврстава се у веома поштоване празнике у народу, посебно међу женама, тако да се на сутрашњи дан ништа не ради, нити у пољу нити се нешто друго узима у руке да се ради.

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Крстила се у 12. години и заветовала се да се никада неће удати, али да ће, својом душом, пострадати за Исуса Христа и крстити се у крви мучеништва. Због ове одлуке, њен отац ју је омрзнуо и није је сматрао својом кћерком.

Због вере у Исуса Христа, страдала је у време цара Диоклецијана. Остала је упамћена као мученица која је дала живот у борби за хришћанску веру и благослов добијен крштењем.

Манастир Ватопед

Део моштију свете Марине, једна рука светице, чува се у светогорском манастиру Ватопед. Остатак моштију налази се у манастиру у Албанији, на планини Ланга, изнад Охридског језера. Њене чудотворне и свете мошти посећују и православни и муслимани.

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у позадини.

Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и, као и Свети Илија који кажњава громом, спада у „огњевите“ свеце.  Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине „горе небо и земља“, не раде никакви послови. Верује се и да на Огњену Марију треба избегавати купање у „великим водама“.

Don`t copy text!