Берба грожђа при крају, род умањен у однoсу на лане

У виноградима на територији града почела је берба грожђа, а виноградар истичу да је година била тешка. Кише у мају и јуну допринеле су развоју болести винове лозе. Дуготрајан период суше и високих температура у јулу и августу само је додатно отежао ситуацију и смањио принос, сазнајемо од Богдана Степанова, виноградара из Иђоша.


– Обрали смо бургундац и он ове године има средњи род. У време опрашивања имали смо кишу, тако да се део винограда лоше опрашио. Влага је донела болести. Након тога дошли су сушни јул и август и виноград смо заливали. Све то је узроковало да имамо 20 одсто рода
мање. Без обзира на то, грожђе је одличног квалитета – истиче Степанов.
Наш саговорник заједно са супругом Јеленом има засад винограда на површини од два хектара. Грожђе се бере на једном хектару, јер је други виноград млад и тек наредне године почеће да даје род.
– Tоком викенда пбавили смо и  бербу рајнског ризлинга чиме је  завршен посао у нашим виноградима. Ово је и најважнији посао јер убирамо плодове целокупног рада од резидбе, копања, скидања ластара до влачања. Увек стрепимо каква ће година бити и берба то окончава – напомиње Јелена Степанов.


И у винограду Зорана Малбашића у Новим Козарцима је  мањи род. Узгаја три сорте грожђа, од којих две црвене, каберне совињон и мерло, док је од белих заступљен рајнски ризлинг.
– Бербу сам  завршио и има мање приноса у односу на прошлу годину. Код мерлоа је род умањен за 20 одсто, а код кабернеа и ризлинга до 15 процената. Због болести, такозване сушице, која долази са кишама, род је мањи. Исто је било и 2017. године и поучен тим искуством ове године добро сам сачувао виноград. Квалитет грожђа је одличан и сигуран сам да ће такво бити и вино – сазнајемо од Малбашића.


Малбашићев виноград простире се на површини од 1,7 хектара, а засађено је седам и по хиљада чокота. Род у просеку треба да буде 2,5 килограма по чокоту.
У наредном периоду виноградаре очекује муљање и прерада грожђа у вино, али и у ракију. Какво су вино произвели, знаће за неколико месецикада почну оцењивања младих вина на многобројним манифестацијама и такмичењима.

Don`t copy text!