За 22 избегличке породице помоћ вредна 11,2 милиона динара

Избегличке породице са територије града добиле су помоћ при куповини кућа, у грађевинском материјалу и у пољопривредној механизацији и опреми за занатство. За 22 породице помоћ је немерљива, а уговоре су им уручили Наташа Станисављевић, комесарка Србије за избеглице и миграције и градоначелник Никола Лукач.

За куповину кућа опредељено је укупно 5,8 милиона динара Милица Ердег једна је троје који су се скућили.

-Са супругом и ћеркицом од годину и по дана живимо код свекра и свекрве у Банатској Тополи, а сада смо купили кућу у Накову. Како смо добили и грађевински материјал кућу сређујемо и очекујемо да ћемо се наредне године уселити у свој дом. Пуно нам значи ова помоћ и хвала свима. Моја мајка је 1995. године дошла из Книна, а ја сам рођена у Кикинди. Дошла је у Наково и сада ћу и ја живети у родном селу – додала је Милица Ердег.

Бранко Радмановић помоћ је добио за куповину ротационе косачице за трактор.

-Пољопривреда ми није примарна производња, али ће ми косачица помоћи при кошењу траве и детелине. Дошао сам из Бенковца 1995. године за једно са породицом. Нерадо причам о мом доласку у Кикинду јер је све било веома ружно. Дошао сам у Кикинду и најпре сам био код брата. У Бенковац нисам био од дана када сам га напустио. Имам жељу да одем, али како знам да ћу бити странац када одем, то ме на неки спречава да поново посетим родно место – сазнали смо од Радмановића.

Комесаријат за избеглице и миграције пружа континуирано помоћ свим породицама којима је потребна.

-За помоћ породицама на територији града Кикинде издвојено је укупно 11,2 милиона динара. Проблеми и даље постоје код поврата имовине, али и код повратничких породица. На жалост и даље постоје проблеми око исплате пензија, што је питање и за Европску унију с обзиром на то да је  Хрватска њена чланица те је невероватно да једна чланица има такав однос према људима који су некада живели на њеној територији. За све нас у Србији август је тужан месец јер је 4. августа, пре 29 година, почела злочиначка акција „Олуја“ у којој је око 250.000 породица избегло у Србију у једном ода највећих егзодуса српског народа, који се не памти од Другог светског рата. Наставићемо да инсистирамо на остваривању стечених права везаних за имовину или пензију – истакла је Наташа Станисављевић.

Тешка су сећања и сваки почетак августа дочекује се помешаних осећања, рекао је градоначелник Лукач.

-У наш град деведесетих година стигло је више од 10.000 људи и свима смо широм отворили своја врата и пружили помоћ. Помоћ коју смо данас доделили пуно им значи, а на нама да још више учинимо како би се још више интегрисали у нову средину. Све ово што се чини јесте како би сви они који су избегли коначно пронашли свој мир. Кикинда је отвореног срца и град је добрих људи и на нама је да им омогућимо што складнији живот – навео је Лукач.

За опрему за пољопривреду и занатство купљено је машина у вредности од 3,5 милиона динара, а за пет уговора за помоћ у грађевинском материјалу за исти број породица издвојена су  3,2 милиона динара.

А.Ђ.

Don`t copy text!