На 83. годишњицу, одата почаст погинулим партизанима и мештанима на Симићевом салашу

На месту погибије Кикиндског партизанског одреда и ове године је на Симићевом салашу одата почаст младим људима који су се оружаном борбом на данашњи дан супротставили јединицама окупатора од 350 војника. Животе су изгубили и радници на салашу чији власник је пружио уточиште партизанима. Венце су положили потомци погинулих, председник Скупштине града Младен Богдан, члан Градског већа за социјалну политику, демографију, осетљиве групе и људска права Жељко Раду, чланови СУБНОР-а и ветерани посебних јединица полиције.

– Обележавамо херојску погибију наших суграђана који су се, без страха, борили против тада највећег зла човечанства и нису марили за своје животе иако су били млади и образовани људи, неки су били студенти и били су слободарски настројени као и сви Срби који то имају исконски у себи. Кикинда им је почаст одала не само овим спомеником, већ и улицама које носе њихова имена. Важно је и да причамо о њима и о њиховим животима, да не би избледело сећање на њих и увек ћемо се трудити да очувамо мир. Хвала удружењима која се труде да се оваква херојска дела не забораве, као и потомцима погинулих што младима преносе сећање на ове великане – рекао је Богдан.

У неравноправној борби на Симићевом салашу погинули су: командант Одреда, правник Угљеша Терзин (32), и политички комесар, народни херој, Радован Рада Трнић (19), студент теологије, затим ученици Сава Липованов (21), браћа Паја (23) и Ника (18) Богарошки, студент Милош Остојин (28), радници Нићифор Ница Брандић (22) и Мирко Тешић (40), земљорадници Коста Кљајин (44) и Боривој Суботички (25) и ливац Милан Сивчев (26). Немци су изгубили четири војника.

У акцији одмазде окупатора која је уследила, стрељани су земљорадници Лаза Симић (25), син власника салаша, Милорад Милко Јовановић (22), Трива Стојков (57), Коста Васиљев (31), Стојанка Дорословац (30) и Бојка Дацин (33), домаћице.

Председник Градског одбора Савеза удружења борца народноослободилачких ратова, Саво Орељ, истакао је да су чланови ове организације, код споменика код Ливнице на месту на којем се некада налазио Јаконићев салаш, 28. јула обележили оснивање Кикиндског партизанског одреда који је бројао 27 бораца.

– Да је Кикинда и град храбрих људи доказали су ови хероји који су се окупили у жељи да освоје слободу и на нама је да се то не заборави – рекао је Жељко Раду.

У програму су учествовали и Јелена Степанов, ученица Гимназије, која је прочитала свој рад о Кикиндском партизанском одреду и са којим је освојила треће место на такмичењу из историје у Панчеву, као и чланови Одреда извиђача „Прока С. Плави“, са фотографијама бораца.

За све погинуле, ове године други пут, свештеници кикиндске Српске православне црквене општине служили су парастос.

С. В. О.

Don`t copy text!