Значајна помоћ кикиндским занатлијама који се баве старим занатима

Кикиндa је седиште старих заната у Војводини који се развијају јер има највише сертификованих занатлија. У прилог овој тврдњи стоји и чињеница да је на конкурсу за доделу субвенција за очување и развој традиционалних заната у Србији у 2023. години које расписало Министарство унутрашње и спољне трговине, чак петоро суграђана добило средства. Новац се делио по два основа за запошљавање радника и за промоцију производа и услуга традиционалних заната, кроз организацију радионица и обука едукативног карактера, намењених другим привредним субјектима или заинтересованим особама.

Тако су Мирна Рацков, опанчарка и власница занатске радње „Маца папучарица“, Данијела Јеринкић, која се у оквиру своје радње „Фрајла“ бави производњом тканина, Александар Ронто, сарач и власник радње „Ронто“ и Давид Јаковљевић који се у радњи „Даркаст студио“ бави производњом имитације накита и сродних предмета, добили по 240.000 динара за запошљавање по једног радника. Како стоји у конкурсној документацији максимално трајање овог пројекта је три месеца.

Иконописац Сандра Станковић, власница иконпоисне радње такође је добила средства у износу од 582.000 динара и пројектом је предвиђена сарадња са фабриком „Тоза Марковић“ за организовање радионица и обуку едукативног карактера.

Стари занати су нископрофитне делатности, а у многим случајевима и непрофитне, али су веома битне за очување културне, материјалне и нематеријалне баштине у нашој земљи, тако да је помоћ која се добија на конкурсима Покрајине и Републике веома важна за њихово очување.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!